Geschiedenis Huissense Dag

Hoofdetappeplaats voor de Internationale Fietsvierdaagse
Het comité van de Internationale Fietsvierdaagse benaderde eind jaren 70 STINASE met de vraag een ontvangst, maar ook een rust- en ontspanningsplek te organiseren voor de deelnemers aan de Internationale Fietsvierdaagse van Nijmegen. Voorheen was Gendt de hoofdetappeplaats, maar omdat het daar destijds ontbrak aan een goede organisatie kwam het comité in Huissen terecht bij het toen net opgerichte STINASE.

Een festijn van regionale betekenis
Wat begon als een kleinschalig evenement met een paar kraampjes, een draaimolen en een gebakkraam is uitgegroeid tot De Huissense Dag, een festijn van regionale betekenis. De Huissense Dag vindt plaats op de eerste dag van de Internationale Fietsvierdaagse en duurt van 10.00 tot circa 00.30 uur. De bezoekersaantallen liggen rond de 30.000 tot 35.000.

De formule die destijds werd bedacht, geldt tot op de dag van vandaag: de Huissense Dag is een evenement met gezelligheid voor jong en oud. In en rondom het centrum van Huissen is een braderie met ruim 300 stands. Er zijn oude ambachten te zien en er is een rommelmarkt. Op twee centrale plekken kunnen mensen genieten van professioneel entertainment en diverse horecabedrijven zorgen tot in de late uurtjes voor een gezellige sfeer.

Dankzij sponsors en kraamverhuur, maar ook door afspraken tussen gemeente en horeca, is dit Huissense feest – zonder subsidie - financieel mogelijk.

Geen Fietsvierdaagse, wel een Huissense Dag
Na de 35ste editie van de Internationale Fietsvierdaagse van Nijmegen in 2008, zag de organisatie zich genoodzaakt te stoppen. Door het verminderde aantal deelnemers aan de Fietsvierdaagse en het wegvallen van sponsors was het sportevenement financieel niet meer haalbaar. STINASE besloot vervolgens om de Huissense Dag toch te blijven organiseren. Natuurlijk in dezelfde opzet zoals iedereen was gewend, want inmiddels is de Huissense Dag een begrip bij tienduizenden mensen.

Zonnige toekomst
De eerste Huissense Dag zonder doorkomst van de deelnemers aan de Internationale Fietsvierdaagse in 2009 was een doorslaand succes. Het weer was fantastisch en er kwamen zelfs meer bezoekers naar het festijn dan in 2008.

Twee jaar overslaan Huilen
In 2020 en 2021 is de wereld in de greep van het 'Coronavirus'. Om dit virus terug te dringen waren er door overheden veel maatregelen genomen. Eén van de maatregelen is dat alle evenementen geen doorgang konden vinden. 
Een door Stinase altenatief plan kon beide jaren geen goedkeuring krijgen van de vergunningverstrekkers. Hierdoor moesten de Huissense Dag edities in 2020 en 2021 afgelast worden.

Gelukkig konden we in 2022 weer een Huissense Dag organiseren zonder beperkingen. De mensen kwamen weer in grote getalen naar Huissen om het feest weer als vanouds mee te maken

Bekijk hier al onze sponsoren

VBI

Makelaarskantoor H. Dingemans

Restaurant De Betuwe

Eataliano Huissen

Gemeente Lingewaard (vergunning + ondersteuning)

Vink's Heerlijk

Baptist

't Huessenaartje Bruincafé Biljart & Dart

Bordbusters

Van Gameren Aannemersbedrijf B.V.

Pizzeria Huissen

Jumbo Huissen

Agrotechniek Oosterink BV

Denned Installatietechniek

SelTec-Maatwerk InstallatieTechniek?

Camperworks.nl

Autobedrijf van Aalten B.V.  

Hermsen Garantiemakelaars

Bedrijfsbus.com

Frank Jeurissen Graveertechn./ Kunststofbewerking

Kuster Olie

Autobedrijf van Dalen B.V.  

Big Fish

ONS Accountants en Belastingadviseurs

Ristorante Claudio

Het Moment

Jeroen Wagemaker Grondverzet & Transport  

Lestrade Service

De Buitenpoort

De Kater

Transportbedrijf Maters Huissen BV

Organisatie & Adviesburo Koolen & Koolen (Hoofdsponsor)

Jonker Huissen

JG Reclame & Promotie ?

Borrelzz

Stern Schadeherstel Bemmel

Lingewaard Verhuur

Drankenhandel Degen

IJssalon La Differenza

Schirmbar Nr6 (Hoofdsponsor)

Jansen Totaal Wonen

Handelsonderneming Schraven

 

Huissense Dag
30 JULI 2024
JIJ BENT WEER VAN HARTE WELKOM 

 

 

HET AFFICHE VAN 2023 WAS: