BEVRIJDINGSDAG

Bevrijdingsdag begon voor de bestuursleden van Stinase en en een groep hardlopers in de nacht om 00.00 uur. In Wageningen werd daar het Bevrijdingsvuur ontstoken. Dit jaar kwamen er wel 107 groepen uit heel Nederland het vuur halen.

Ongeveer 00.30 uur kregen wij de brandende fakkel, aangestoken met het vuur dat uit Normandië is gekomen, overhandigd. De nachtelijke loop kon beginnen. Gelukkig was het lekker weer om hard te lopen.
Onderweg hebben wij als groep bij een 4-tal monumenten bloemen gelegd. Uiteindelijk kwamen we weer in Huissen aan en hebben daar op het Odium de fakkel aangestoken zodat het vuur ook de hele dag in het centrum van Huissen te zien was.

In de ochtend om 11.00 uur verzamelde zich groepen wandelaars. Zij kregen uit handen van wethouder Johan Sluiter een stormlamp overhandigd. In deze lamp brandde het vrijheidsvuur.
De wandelaars werden onthaald in de kernen van Lingewaard waarna ook daar weer een fakkel werd aangestoken.

Leuk was dit jaar ook dat het vuur gebracht werd naar de Zandse Kerk. Hier werd in de middag een concert gegeven door Dick van Altena.  

Om 20.00 uur was het weer tijd voor het (inmiddels) traditionele vrijheidsconcert. Dit jaar was de muzikale verzorging in handen van Volharding Huissen en vocaal door Martijn van Vuuren met zijn programma Hollandse Meesters in Concert.
Dit betekende voor alle bezoekers dat de liedjes van oude meesters uit volle borst meegezongen konden worden. Voor wie de tekst niet meer precies wist ……. de tekst werd groots geprojecteerd in de kerk.

Stinase kijkt terug op een mooie Bevrijdingsdag. Natuurlijk onder dankzegging van de hulp van veel vrijwilligers die zowel het herdenken als het vieren mogelijk maken in Huissen    

 

Link naar filmpje vertrek van het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen door de wethouder.

Link naar filmpje vertrek van het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen door de loper.

2024 Vrijheidsvuur onderweg naar Huissen

2024 Vrijheidsconcert met Volharding en Martijn van Vuuren door Henk van Eimeren

Bekijk hier al onze sponsoren

Frank Jeurissen Graveertechn./ Kunststofbewerking

Jansen Totaal Wonen

ONS Accountants en Belastingadviseurs

Otten en Kampschreur Accountants & Belastingadviseurs