Sobere herdenking van bombardementen op Huissen door corona

 

 

Slechts 100 mensen kunnen volgens de huidige regelgeving op 2 oktober de herdenking van het grote bombardement op Huissen in 1944 aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bijwonen. Het Comité Herdenking 2 oktober nodigt daarom niemand uit en roept Huissenaren op vooral thuis de slachtoffers te herdenken. 

De herdenking op 2 oktober wordt bijgewoond door vertegenwoordigers van Huissense organisaties en nabestaanden van de slachtoffers. Daarnaast kunnen zich anderen aansluiten tot het maximum van 100 is bereikt.  

Bloemen

Wel bestaat de mogelijkheid overdag bloemen te leggen op het massagraf op het Gedenkpark of op de graven van oorlogsslachtoffers. Wanneer er overdag meerdere bezoekers op het gedenkpark aanwezig zijn; let u dan op de geldende veiligheidsmaatregelen.

Opdat wij niet vergeten

Het Comité heeft geen moment overwogen om de herdenkingsbijeenkomsten te schrappen. ,,Dat is geen optie. Er is altijd een manier te vinden waarop je op een veilige manier kunt herdenken en/of kunt stilstaan bij wat er op (en rond) 2 oktober 1944 in Huissen is gebeurd. 98 burgers verloren het leven. De meeste slachtoffers liggen in het massagraf.

De herdenking op 2 oktober 2020 begint om 19.00 uur. De maximaal 100 mensen lopen vanaf de parkeerplaats Achter de Gracht in stille tocht naar het Gedenkpark langs de oorlogsgraven. De stille tocht staat daar niet stil maar we lopen eerbiedig langs de graven op weg naar monument De Klok aan de Vicariestraat. Daar wordt een minuut stilte gehouden en de last post geblazen.

 

 Compilatie  van de herdenking op 2 oktober 2020
         
 
Wie maken onderdeel uit van het comité? De gilden van de stad Huissen, de scouting, de Historische Kring Huessen, Stinase ( coördinatie), Stichting Gedenkpark Huissen stad en het Exoduscomité. De ondernemersvereniging en de gemeente zijn partners.

Bekijk hier al onze sponsoren

Zaat Vastgoed

Lingewaard Verhuur

Otten en Kampschreur Accountants & Belastingadviseurs

De Buitenpoort

Bar Lekker

Jansen Totaal Wonen

DrukwerkCentrum Leijser

FreshPC Computerservice

Bouwman Zonwering V.O.F.

Bordbusters

Foto van Eimeren

Coop Lamers

ONS Accountants en Belastingadviseurs

J. Dibbets Schilderwerk & Decorattie

Baptist Huissen

ITM Maters

EKO Bouw

Restaurant De Betuwe

Puur Ambacht

BartBoxx

Herberg de Hoeve

Ambachtelijke bakkerij Theo Engelen

Willemsen Interieurbouw

Drankenhandel Degen

Joost van Gendt Auto's

Autobedrijf Van Aalten

Theo Schut Autoschade

Frank Jeurissen Graveertechn./ Kunststofbewerking

Welkoop Huissen

Dingemans Makelaardij

Tuinbouwloonbedrijf Knuiman B.V.

Kapsalon Hendriksen